Památník bitvy o Sutjesku

  • Stát: Bosna a Hercegovina, Republika srbská
  • Stavba: 1969-1971
  • Architekti: Miodrag Živković, Ranko Radović
  • Místo: N43°20’46.0, E18°41’12.6 (mapa)

Brutalistický památník upomíná na bitvu proběhlou v roce 1943 mezi německo-italským vojskem a jugoslávskými partyzány vedenými Josipem Brozem Titem. Nachází se v Údolí Hrdinů (Dolina Heroja) v Národním parku Sutjeska, kterým protéká stejnojmenná řeka. Je jedním z největších památníků ve stylu brutalismu, jaké lze na území bývalé Jugoslávie nalézt.

Sám Tito mu spolu s památníkem na místě koncentračního tábora Jasenovac věnoval velkou pozornost, a osobně se zajímal o jednotlivé kroky realizace. (Zde mu architekt Živkovič předvádí model, zde si Tito s manželkou prohlíží už hotovou stavbu). Jde o 19m vysoký a 25m široký betonový památník, s jehož stavbou se započalo v roce 1969 a dokončen byl o dva roky později.

Skládá se ze dvou částí znázorňujících křídla. Ta symbolizují vítězství nad útlakem a utrpením způsobeným německou a italskou armádou, a také ukazují k rokli, kterou Jugoslávci prchali před německým obklíčením. V návrší pod samotnou stavbou se skrývá krypta, zbudovaná už v roce 1958. V té jsou pohřbené ostatky 3301 padlých partyzánů, přičemž obrovská betonová křídla mají pomoci přenést jejich duše do dalšího života.

(foto – ®Tomáš Kouřil)

Last and First Men

Pokud se zajímáte o jugoslávské památníky, nemůžete minout film Last and First Man z roku 2020, hypnotické dílo skladatele a režiséra Jóhanna Johanssona. Ten je autorem hudby ke snímkům Sicario, Příchozí a Zmizení, a o hudební doprovod se postaral i v tomto autorském snímku. Sledujeme v něm pomalé záběry na brutalistické monumenty rozeseté po celém balkánském poloostrově. Doprovází je Johanssonova tíživá hudba a voice over Tildy Swinton předčítající úryvky z románu Olafa Stapledona o vývoji lidské rasy, který dal filmu jméno.

Snímek zobrazuje majestátní krásu betonových obrů, tvoří litanii nad možným osudem lidstva a zároveň se dotýká spirituality každého z nás.

Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře