Brutalismus na steroidech (Clemens Gritl)

„Bytový dům vytvořil nový typ člověka, chladnou osobnost bez emocí, netečnou k psychickému tlaku života ve výškové budově. Nepotřebuje soukromí a vzkvétá jako pokročilý druh stroje v neutrální atmosféře,“

napsal sci-fi autor J.G.Ballard v románu High Rise o výškové obytné budově, která začne negativně ovlivňovat chování nájemníků.

Clemens Gritl, berlínský umělec a absolvent studií architektury, na tyto myšlenky navazuje. Ve svém díle se ptá, zda skutečně takováto architektura, nekonečné výškové budovy, dokážou vytvořit tak hrozivou atmosféru a společenskou tenzi ústící ve vraždu, rozklad, destrukci a dokonce anarchii. Jeho série fotorealistických 3D renderů nazvaná A Future City From The Past vytváří mystifikační vizi agresivní urbanistické dystopie navržené v nekompromisním brutalistickém stylu.

Cesta k ní začala možná trochu nečekaně v Římě, v jednom ze dvou měst, kde Gritl studoval architekturu:

„Jednoho dne jsem po cestě z letiště do města uviděl Il Corviale, obrovský, 1000 metrů dlouhý obytný blok na periferii. Druhý den jsem se tam vrátil a byl jsem ohromený enormní masou betonu, skla, oceli a asfaltu. A ikdyž celá stavba vypadala zchátralá, poškozená vandaly a plná graffiti, mohl jsem pořád cítit společenský záměr tohoto projektu. Byl navržený jako vertikální město pro 8000 nájemníků, včetně prostor pro kulturu, nakupování a odpočinek. Objevování té budovy vedlo k mým prvním návrhům utopistických obytných domů“.

V Gritlových představách tak vzniká super-brutalistní megaměsto, kde všechny rozdílnosti architektonických stylů a období jsou potlačené, a zůstaly pouze repetitivní geometrické struktury. Jak takovéto sídlo vytvořené pouze z betonu a asfaltu působí, můžete posoudit níže.

Upozornit na
guest

4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Igelitman
Igelitman
Host
1 rok před

Luxusná atmosféra.

Veru
Veru
Host
3 měsíců před

Tak to je síla ale… mazec! 😃👌🏼

tentaklcz
tentaklcz
Host
Odpovědět  Veru
3 měsíců před

Že?:) Nedají se od toho odrhnout oči…