Zasloužené legendy (Darkthrone – It Beckons Us All)

  • Darkthrone – It Beckons Us All
  • 75 %
  • Norsko
  • heavy/doom/black/thrash
  • 2024
  • Peaceville Records
  • Bandcamp
  • Facebook
  • Recenzuje: Juraj Hordubal

Fenriz a Nocturno Culto na začátku devadesátek definovali vizuální podobu i zvuk pravého norského black metalu a stali se nesmrtelnými. Posledních několik let se ve své tvorbě věnují své největší hudební vášni, metalu, který nástup blacku předcházel. Hudbě, kterou poslouchali jako teenageři, na které vyrostli, nechali se jí inspirovat a stala se jim celoživotní láskou.

Kapely zmiňované norskými veterány jako inspiraci pro aktuální album jsou například Kreator, Queensryche nebo CelticFrost. Na první poslech je pak zřejmá snaha vytvořit něco zvukově velmi autentického a odkazujícího k vrcholným letům těchto kapel. Snad s výjimkou vokálů se to Norům daří a It Beckons Us All tak patří k těm zvukově přístupnějším, vezmeme-li v potaz tři poslední desky. Zvukově album vybočuje z dnešních standardů a hrdě drží otrhaný prapor téměř garážové produkce nad hlavami svých souputníků. Produkce nahrávky je ale přesto posluchačsky příjemná a žádoucím způsobem autentická. Zejména v singlu Black Dawn Affiliation, který je skladatelsky asi nejlepším kouskem na desce, se ukazuje, že natlakovaný mastering není v případě dobře napsané hudby potřeba. Nosným pilířem celé nahrávky jsou riffy, z nichž některé jsou až návykové. Může se tak snadno stát, že se o pár dní později od poslechu přistihnete, jak si pár takových riffů bezděky broukáte a přemýšlíte, odkud je znáte.

Darkthrone pracují s oním nadšením, s jakým se věnujete svým oblíbeným koníčkům a necítí žádná omezení nebo vnější tlak. Nahrávání probíhalo ve standardním modelu, kdy se kytara a bicí nahrály současně a další stopy byly postupně vrstveny a doplňovány. To dává skladbám nádech zkušebnového záznamu, vlastně se mi to takto líbí – je to jeden z aspektů nahrávky, co ji dělá zajímavou.

Je ale zároveň třeba říct, že ne všechny skladby jsou vyrovnané a někdy se poslech docela vleče. Je ale jasné, že když nahrajete za život 21 desek, tak ne všechny skladby budou perfektní.

Aktuální album je dalším kouskem do sbírky Darkthrone a není třeba ho kriticky cupovat, ani velebit jen proto, že Fenriz je veselý podivín. Jsou to zkrátka Darkthrone a můžou si dovolit vydat téměř cokoliv. Jejich status legendy jim už neodpáře ani Varg Vikerness svým rambo nožíkem.

Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře